BREEAM er Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygninger, der målet er å motivere for bærekraft. Tross gode intensjoner er dog BREEAM for mange nok noe man bare har hørt om, og som virker vanskelig å forstå.

BREEAM-sertifisering

Shan Amin

Er bl.a. økolog hos Bergknapp. Han har skrevet denne artikkelen, basert på ukentlig spørsmål han får om poengoppnåelse i BREEAM.


I disse dager er det mange ambisiøse byggeprosjekter som ønsker å utmerke seg, og utfordre bransjestandarden. Som regel har prosjekteringsgruppen allerede fra start et oppriktig ønske om å følge miljømessige anbefalinger, og å få dokumentert sin ekstrainnsats.

Det er mange materialer og aspekter som skal på plass for å få til et ferdig og miljøsertifisert bygg, og med en manual på hele 404 sider er det ikke lett å forstå seg på hvordan man skal gå frem. bygget ha grønt tak, eller ikke? man bruke helelektriske anleggsmaskiner? Hvordan skal man søke, og hvem tildeler poeng?

Ofte kommer de til meg og sier at de vil ha BREEAM-planter, sier Shan. – Selve kapitelet om arealbruk og økologi er på 60 sider, og er ikke skrevet på en lettforståelig måte. Dessuten er det andre kapitler som også kan være relevante.

Det avhenger faktisk litt av hvilket aspekt av bygget man skal optimalisere, og hvor høyt i total poengprosent man vil satse. Så det er veldig lett å forstå at manualen like ofte er en kilde til forvirring som den er til opplysning. Hvem som bestemmer hvilke planter som skal brukes, eller hvordan poengsystemet er satt opp – det er for folk flest en labyrint. Ofte er det best å spørre om hjelp, så slipper man usikkerhet og frustrasjon.

Grønne sertifiseringer

I dag finner man mange sertifiserings- ordninger, norske standarder, tekniske forskrifter, miljødeklarasjoner og annen type dokumentasjon som skal hjelpe med å synliggjøre verdivalg i byggeprosjekter.

Det kan være vanskelig å vite hvor man burde fokusere, og hvordan man i det hele tatt kan sammenlikne de ulike ordningene på markedet. «Folk føler seg ofte betrygget når de får sparret litt med meg rundt sine tanker om dette. Da skjønner de plutselig at de faktisk har gjort en solid innsats i å prøve å forstå materien. Ikke glem at systemene og rammeverkene også stadig er i endring. Ikke se på disse manualene som en fasit med to streker under svaret for hva som er de beste valgene, men en ledesnor for å ikke glemme noe, og for å føre samfunnsutviklingen i riktig retning.

–  Det man ikke måler, kan man ikke forandre på, sier Shan. – Disse systemene er med på å skape en bevissthet i sektoren hvor man forholder seg til konkrete tall og fakta. Slik er det tenkt at vi sammen kan ta bedre valg.

Mange vil gjerne oppleve en nysgjerrighet eller en usikkerhet knyttet til kravene rundt BREEAM. Heldigvis er det mange dyktige fagfolk i bransjen som tilbyr råd og veiledning på dette området. Bergknapp er en av aktørene som tilbyr denne tjenesten.